середу, 12 жовтня 2016 р.

«Покрова- оберіг козацтва»





Свято Покрови відзначається щорічно 14 жовтня. Повна назва свята — День Покрови Пресвятої Богородиці. За легендою, воно походить із Візантії, його встановили на честь порятунку столиці імперії Царгороду від захоплення русичами. Жителі міста, узятого в облогу нашими пращурами, тоді ще язичниками, звернулися з гарячою та щирою молитвою до Пресвятої Богородиці, благаючи про порятунок. Тоді, за переказами, Богородиця з'явилася й накрила місто своєю покровою (омофором), що врятувало його від захоплення.
Існує версія легенди, за якою військо русичів очолював князь Аскольд, що під враженням від побаченого прийняв хрещення.
Із хрещенням Русі Володимиром Великим, Богородиця стала однією з найшанованіших святих.
З часом, при будівництві святої Софії за наказом Ярослава Мудрого було виготовлено мозаїку Матері Божої Оранти, на якій Богородиця, звівши догори руки, просить благословення нашому народу. ВідтодіПресвята Богородиця стала символом і покровителькою України.

В Україні у цей день відзначають свято — День українського козацтва.
Божу Матір (часто її називали просто Покровою) вважали своєю 
покровителькою запорозькі козаки. Щоразу, йдучи в похід чи повертаючись із нього, запорожці звертались до неї зі своєю молитвою. Навіть на Січі була церква святої Покрови. 

За переказом, після зруйнування в 1775 році за наказом російської імператриці Катерини II Запорозької Січі, у вигнання козаки взяли із собою ікону Покрови. Ураховуючи історичне значення та заслуги Українського козацтва у ствердженні української державності та української нації, у1999 р. було ухвалене рішення про встановлення нового свята — Дня українського козацтва. І не дивно, що саме на день Покрови було призначене його святкування.

Також Покрова — це важливе православне свято.
Загальновідомою ознакою Покрови є те, що вона покриває Землю або листям, або снігом.
До Покрови завершувався період сватань і приготування до весіль.
До початку жовтня закінчуються усі найважливіші сільські роботи на Землі — завершений хліборобський цикл робіт. Зібраний урожай (достаток) та більш-менш вільний час дають можливість для проведення весіль. Це найблагодатніша пора для весільних гулянь, початку вечорниць. Звідси беруть свій початок весільні осінні тижні. 



Немає коментарів:

Дописати коментар