четвер, 17 травня 2018 р.

Любов`ю квітнуть вишиванки (народознавча криниця)

Вишиванка - символ Батьківщини,
Дзеркало народної душі,
В колисанці купані хвилини,
Світло і тривоги у вірші.

День вишиванки – свято національної єдності, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу та об'єднати українців.
Вишиванка - національна святиня, бо символізує собою і несе в собі духовне багатство, високу мудрість і традиційний зв’язок багатьох поколінь, зв’язок, що не переривається віками.
Вишиванку передають з роду в рід, зберігають як безцінну реліквію. Вона – символ здоров’я і краси, щасливої долі і родинної пам’яті, любові і вірності.

Маленькі  читачі 2-а класу закладу освіти імені Героя Радянського Союзу С.С.Цвіка сьогодні мали змогу  відвідати Горностаївську селищну дитячу бібліотеку. У всесвітній день вишиванки,бібліотекарі провели для них народознавчу криницю «Любов`ю квітнуть вишиванки». Хлопчики та дівчатка ретельно підготувалися до свята , прикрасивши себе гарними вишиваними сорочечками та іншими атрибутами традиційного українського вбрання.
Кравченко Н.В. – завідуюча бібліотеки розповіла дітям про історію вишиванки, її розмаїття, призначення та застосування в побуті а також про чарівні властивості орнаментів у  різних регіонах України. 
Юні користувачі бібліотеки  читали вірші присвячені українській вишивці;  у виконанні дівчаток класу, звучали пісні: «Мамина сорочка»,   «Вишиваночка» та «Україна вишиванка».
А потім, діти, отримавши кольорові олівці та фломастери дали волю своїй фантазіі розмальовуючи вишиванки в улюблені кольори та з задоволенням складали народознавчі пазли.
На завершення заходу скуштували солодощі , які отримали від Горностаївської РО Товариства Червоного Хреста України.
Сьогодні бібліотекарі селищної дитячої бібліотеки разом з маленькими читачами довели, що вишиванка-таки має генетичний код, який керує найсвітлішими поривами української душі.

День вишиванки залишив учасникам приємні почуття єдності і цілісності наших традицій і звичаїв.

Немає коментарів:

Дописати коментар