пʼятницю, 2 червня 2017 р.

Чарівне зілля Зелених свят


День Святої Трійці одне з найбільш шанованих свят серед православних християн.
З давніх часів українці на Трійцю прикрашали свої оселі гілками дерев і запашними луговими травами, оскільки зелень і квіти символізують відродження всього живого на землі. З цим днем пов'язано багато народних звичаїв і обрядів, деякою мірою це ниточка до нашого минулого, коли переплелися воєдино язичництво і християнство.

Історія свята
 Трійцю, або П'ятидесятницю, прийнято відзначати на п'ятдесятий день після Великодня.
Саме в цей день, коли апостоли зібралися в Сіонській світлиці в Єрусалимі, відбулося зішестя на них Святого Духа у вигляді вогненних язиків полум'я. Після чого всі вони сповнилися благодаті Духа Святого і отримали можливість говорити і проповідувати різними мовами Христове вчення всім народам. Значення Дня Святої Трійці полягає в тому, що людям було показано велике таїнство – єдність Бога проявляється в трьох особах: Отець, Син і Дух Святий.

Ця подія збіглася із старозавітним святом П'ятидесятниці, яке було започатковане у пам'ять про дарування єврейському народові Синайського законодавства. В цей день також шанувалися плоди першого врожаю – будинки і храми прикрашалися гілками дерев і квітами.
Можливо, традиція тих часів закріпилася за нинішнім святом і збереглася до наших днів. В пам'ять про зішестя Святого Духа апостолами було встановлено свято, для вшанування Святої Трійці, воно завжди припадає на неділю. У понеділок же прославляють Святого Духа, тому його називають Духів День. Субота, що передує святу Трійці, називається Батьківського – в цей день поминають померлих близьких, моляться про спасіння їхніх душ. 

Традиції святкування Трійці
День Святої Трійці вважається найбільш веселим і радісним святом, в Україні його ще називають Зеленими святами. Дні перед Трійцею іменуються Клечальним або Русальним тижнем, а перші три дні після – Зеленими святами. Святкування Трійці супроводжується різними обрядами і прикметами, багато з яких збереглися ще з дохристиянських часів. 

Що потрібно знати, щоб правильно зустріти свято Трійці?

- Перед святом необхідно ретельно прибрати своє житло, по можливості завершити всі справи.
- Прикрасити будинок гілками берези, дуба, клена чи липи (не використовувати гілки осики або верби), а також ароматними травами – лепехою, м'ятою, мелісою, чебрецем, волошками та ін.
- На Трійцю заборона на будь-яку працю, чи то в полі, чи в будинку.
- Відвідати в день Трійці святкову церковну службу, принісши із собою зелений букет з трав і квітів.
- Приготувати святковий стіл, пригощати рідних та близьких.
- Не сумувати, не ображатися ні на кого і не думати про погане.

Свято Трійці припадає зазвичай на час, коли розпускаються дерева і квіти. У давнину цей період слов'яни особливо шанували, називаючи його торжеством весни перед початком літа. Цей час по можливості краще провести на природі, взяти участь у народних гуляннях та розвагах. 
Не варто забувати про прикмети та повір'я на троїцькі свята:

- Вважалося, що в четвер перед Трійцею русалки виходили з води.
- Купатися в цей період не бажано, можна потрапити в сітку русалок.
-  Хорошою прикметою було сватання на Трійцю, тоді життя у подружжя буде щасливе і довге.
- При освяченні в церкві букетів на них треба пролити кілька сльозинок, вважається, що ці трави допомагають при недугах і служать оберегом для дому.
Трійця завжди вважалася дівочим святом. В цей день ворожили на судженого, дівчата потайки ходили в ліс і кидали сплетені вінки русалкам, щоб вони послали їм багатих женихів. Ворожіння супроводжувалися піснями та хороводами.
Цікаві факти про Трійцю:
- Святкувати Трійцю на Русі стали через 300 років після хрещення князем Володимиром.
- Троїцький день вважається датою народження Церкви Христової.

- Офіційно свято Трійці почали відзначати наприкінці 4 століття (381 рік), саме тоді було прийнято догмат про Трійцю на Другому Вселенському Соборі в Константинополі.




Немає коментарів:

Дописати коментар