День Воскресіння Ісуса Христа – Великдень –
одне з найбільших свят християн. У дохристиянські часи на цю пору припадало
свято весняного сонця і пробудження природи від зимового сну.
Великодню передує сім тижнів Великого посту, коли суворо
дотримуються заборони не лише на вживання скоромних страв, але й на всілякі
розваги.
Останній тиждень перед Великоднем називають Білим, Чистим, або
Вербним. У ці дні
очищають, прибирають усе в господарстві, в хаті, прикрашають хату,
вивішують найкращі святкові рушники, килими.
Найважливіший
день Вербного тижня –четвер. Його називають Страсним,
Чистим, або Живним. Ввечері всі дорослі члени сім’ї йдуть до церкви – „на страсть”, щоб почути розповідь про останній
день Христового життя на землі, освятити свічку. Запалену свічку
несуть додому, захищаючи її, щоб не згасла в дорозі. Ця страсна, громична
свічка – оберіг від усього лихого.
Час перед Великоднем і саме свято наші предки вважали особливим
чарівним часом. Тому, у Чистий четвер до сходу сонця мама будить
дітей, наливає у миску непочатої води, вкидає в неї жменю жита, крашанку
і по черзі вмиває менших, а старші вмиваються самі: щоб на життя велося, щоб рум’яними від
здоров’я були щоки, щоб цвіла краса на дитячих личках. Кажуть люди, цього дня навіть ворон
своїх дітей купає. В цей же четвер стрижуть дітей, перуть
білизну, одягаються у все чисте і святкове.
В п’ятницю печуть паску – головний хліб
свята. Форма паски по всій Україні однакова: круглий хліб, спечений з
пшеничного борошна на молоці, яйцях, з маслом, цукром.
Останні передсвяткові
клопоти закінчуються в суботу. В цей день фарбують крашанки, пишуть писанки, печуть ковбаси,
м’ясо, ціле порося.
Ввечері потроху кожної із святкових страв господиня кладе
в корзину, накриває святковим рушником – все це несуть до
церкви посвятити ще з вечора, якщо родина йде на всенощну службу, чи
вдосвіта, коли після закінчення заутрення розпочинається освячення пасок.
Дуже красиве видовище, коли з винесеними корогвами,
хрестом, іконою Христа, Євангелієм, робить священник обхід довкола церкви. В цей час співає хор: „Христос Воскрес!”,
дзвонять дзвони.
З освяченими пасками люди поспішають додому. Сідають за
святковий стіл і розговляються. Першою їдять свячену писанку, або крашанку,
потім паску, а далі решту страв. І це не святковий сніданок, а урочиста
трапеза – священнодійство.
Всі
три дні свята ходять у гості. За народними повір’ями, три дні великодніх свят
радіє все на землі і в небесах суще. І є в ці три дні така мить, коли Господь
відкриває небо, щоб почути і виконати одне заповітне бажання кожної людини, в
якої чисте серце.
Тому до Великодня рекомендувалося помиритися навіть із
затятим ворогом, кожному прогнати з серця ненависть, зло, заздрість.
Народні прикмети:
На
Великдень повинна бути така сама погода, що й на Благовіщення.
Коли на
Великдень ясно світить сонце, то через три дні піде дощ.
Якщо
хмарно і накрапає дощик, то буде гарний врожай.
Коли на
Великдень спить господар, то виляже пшениця, а якщо господиня — льон.
Якщо на
Великдень небо ясне та сонце грає — до багатого врожаю та теплого літа.
Якщо на
другий день Великодня ясна погода — літо буде мокре, якщо хмарна — літо буде
сухе.
Немає коментарів:
Дописати коментар